Öğrenciler, ekranla değil akranla buluşuyor

Kütahya’nın Simav ilçesinde Milli Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü ve Gençlik Merkezi Müdürlüğü’nün işbirliğiyle hazırlanan proje kapsamında, mangala turnuvası düzenlendi.Orta Asya Türk topluluklarının ze

Kütahya 14.02.2019 11:26:21 0
Öğrenciler, ekranla değil akranla buluşuyor
Tarih: 01.01.0001 00:00

Kütahya’nın Simav ilçesinde Milli Eğitim Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü ve Gençlik Merkezi Müdürlüğü’nün işbirliğiyle hazırlanan proje kapsamında, mangala turnuvası düzenlendi.

Orta Asya Türk topluluklarının zeka ve strateji oyunu olarak tescillenen ‘Mangala Oyunu’ genç nesillere tanıtılarak, başta bilgisayar bağımlılığı olmak üzere, öğrencileri her türlü kötü alışkanlıklardan korumak ve sosyalleşmelerini sağlamak amaçlanıyor.

Simav Gençlik Merkezi’ndeki Mangala turnuvasına katılan okul öncesi öğrencisi Kevser Erken (6), mangala oyununu çok sevdiğini belirterek, bu günkü karşılaşmayı kazandığını söyledi. Mangala oyununu anlatan Erken “ 4’er, 4’er taşlar sıralanıyor, sonra taşları kendi bölümüne götürüyoruz. Tamamını götüren oyunu kazanıyor” dedi.

Turnuvaya Pazarlar Orta Okulu’ndan katılan 6’ıncı sınıf öğrencisi Ömer Özdemir (11), Mangalanın bir zeka ve strateji oyunu olduğunu ifade etti.

Simav Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Bilge Sapmaz, “Bakanlığımızın ekranla değil akranla büyüsün çocuklar projesi kapsamında, Akdağ İlkokulunun gerçekleştirdiği mangala turnuvasına destek veriyoruz. Bu turnuvadaki öncelikli amacımız çocuklara çeviklik, zekilik ve kurnazlık oyunlarını göstermek, geçmişimizi gelecek nesillere öğretmektir. En büyük problemlerimizden olan telefon ve tabletten çocuklarımızı uzaklaştırmak” dedi.

Akdağ İlkokulu Müdürü Erkan Erden, “Bilindiği gibi Mangala, tarihi kültürümüzden gelen bir oyundur. Millileşme projesi kapsamımda Milli oyunlara çok değer veriliyor. Unutulmuş oyunları tekrar gündeme getirerek çocuklarımıza sevdirdik. Hun’lar döneminden gelen, Türk ülkelerinde oynan bu oyunu biz de ilçemizdeki çocuklarımıza kazandırdık” diye konuştu.

Simav Gençlik Merkezi Müdürü İsmail Gökkaya, “Bu gün burada, Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği içinde mangala turnuvasını icra ediyoruz. 30 okulumuzun katılımıyla gerçekleştirdiğimiz turnuva, çocuklar ekranla değil akranla büyüsün ve sosyal medyadan sosyal meydana projeleri kapsamında yapılmaktadır. Milli kültürümüzü, tarihimizi, geleneksel oyunlarımızı gündemde tutmak, gençlerimiz sosyal medya ve diğer alışkanlıklardan uzak tutmak ve birbirleriyle kaynaştırmak amacıyla gerçekleştirilen bir projeyi uyguluyoruz” şeklinde konuştu.

Mangala turnuvası sonunda Beyce Şehit Er Mustafa Nergis Ortaokulu öğrencisi Gülbanu Sapmaz 1’inci, Pazarlar Ortaokulu öğrencisi Elvan Ünal 2’inci, Beyce Şehit Er Mustafa Nergis Ortaokulu öğrencisi Esin Uçak 3’üncü oldu.

Liseler kategorisinde, Kuşu Şehit Er Şenayi Akdağ Çok Programlı Lisesi öğrencisi Oğuz Alp Gökalp 1’inci, Simav Nurullah Koyuncuoğlu Anadolu Lisesi öğrencisi Halil Saka 2’inci, Kuşu Şehit Er Şenayi Akdağ Çok Programlı Lisesi öğrencisi Sami Can Yalçın 3’üncü oldu.

Anahtar Kelimeler:

YAZARLAR