Bişar ULUTAŞ


Osmanlı'nın Başkenti'nde…

Osmanlı'nın Başkenti'nde…


Eski adı Hüdavendigâr olan ve 1335 yılında Osmanlı'nın ilk başkent unvanını elde eden ülkemin en güzel şehri…

Ahmet Hamdi Tanpınar'ın, 'İçimde gülüyor bana derinden/Yüzlerce çeşmenin derinliğinden/Ovanın yeşili, göğün mavisi/Ve mimarilerin en ilahisi' mısraları ile anllattığı şehir…
Türkiye'nin dördüncü büyük, ama belki de en güzel şehri…

1997-1998 yıllarında lise okuduğum ve acı-tatlı günler yaşadığım yeşil şehir…
Halk diliyle anlatmak gerekirse; 'Varsa, yoksa, Bursa'

Yaşar Kemal'in, 'Dünyada hiçbir deniz ve hiçbir gölün maviliği, Van Gölü'nün maviliği gibi olamaz. Çünkü onun deli eden bir maviliği vardır' mısraları ile anlattığı göle adını veren şehirden, Van'dan, Bursa'ya yolculuğumuz start almıştı.


Vangölü Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Yayın Enformasyon Bursa İl Müdürlüğü'nün organizasyonu ile 14 Ekim 2014 Salı günü başladığımız Bursa gezimizin ikinci gününü tamamladık.
VGC Başkanı Fatih Sevinç'in yoğun gayret göstermesine rağmen katılamadığı gezimizin ilk günü Bursa Gönlüferah Otel'e yerleştikten sonra, akşam yemekte buluşmuştuk. Kuruluşu 1867olan ve ismini 'iskender' yemeğine veren Mehmet Oğlu İskender Efendi'nin kurduğu, şimdi Yavuz İskenderoğlu'nun işlettiği İskender Lokantası her yönüyle ilgi çekiciydi.


Basın Yayın Enformasyon Bursa İl Müdürü Kadir Akarkaya, burada yaptığı konuşmada birlik ve beraberliğe vurgu yapmış ve geçtiğimiz Ağustos ayında geldikleri Van'da gördükleri misafirperverliği övmüştü. Yemeğin ardından otelin bulunduğu Çekirge semtini gezme imkânı bulmuştuk.
Güzel bir uykunun ardından kahvaltıya inmiştik. Bizi ziyaret eden Bursa agazete Genel Müdürü Osman Gürçay ile tanışmış ve 'Hoşgelmişsiniz' yazısını okuyarak mutlu olmuştuk.
Ardından Türkiye'nin kayak sporunun en iyi yapıldığı ve dünyanın birçok ülkesinden turistlerin yoğun ilgi gösterdiği Uludağ'a gitmiştik. Uludağ Milli Parkı'nı ve oteller bölgesini; Park Müdürü Yusuf Üstündağ ve Alan Kılavuzları Eyüp Sinan, Eray Türemen ve Hasan Ören eşliğinde gezmiştik.
Bursa şehir merkezi 155 rakımdı, biz ise bin 600'lü rakımlara kadar çıkmıştık. --Aslında hâlâ Van'ın rakımına yetişmemiştik-

Teleferik direklerinin bir bir yenilendiğine şahit olduk.

İstasyon için dikilen direklerin içinden adeta bir otomobil geçecek derecede geniş ve metrelerce yüksek olan direklerin kurulumunun tamamlanacak olması, yine Ağaoğlu gibi ülkenin en zengin müteahhitlerinin de devraldığı otellerin tamamlanacak olması ile birlikte Uludağ'ı daha iyi bir geleceğin beklediğini söyleyebiliriz.
Basın Yayın Enformasyon Diyarbakır İl Müdürü Melik Akaslan'ın da bize eşlik ettiği gezimiz, Mudanya İlçesi ile devam etti.

Hani ünlü Yazar Ernest Hemingway'ın 'Batılıların barış dilenmeye geldiği köy kasabası' olarak tanımladığı, 1922 yılında Türk-Yunan savaşının sonlandırıldığı anlaşmanın yapıldığı ilçe: Mudanya…
Bu ilçenin 11 kilometre uzağında, virajlı yolları ve doğal güzellikleri ile herkesi büyüleyen Tirilye beldesini geziyorduk. Marmara Denizi'ni en iyi gören, manzarası ve güzel çay bahçeleri ile meşhur Tirilye'den sonra Tarihi Mudanya Mütareke Evi'ni dolaşma imkânı bulduk.

Gezimiz iki gün daha sürecek.

Bu kapsamda; Bursa'nın tarihi ve turistik birçok bölgesini ziyaret edecek, öte yandan Haziran 2009-Ağustos 2013 tarihlerinde Van'da valilik yapan, şimdi Bursa Valisi olan Münir Karaloğlu'nu da ziyaret edeceğiz.