Süleyman AKDOĞAN


Öğretmenlere neden sınav yapılır?

Öğretmenlere neden sınav yapılır?


 Öğretmenlere Neden Sınav Yapılır?

Başlık aslında anlaşılır ama buradaki kastımın öğretmen adayları omadığını belirtmeliyim. KPSS, tabii ki sıkıntı ancak bir  bir başka sıkıntılı bir durum var ki, o da  öğretmenlerin bazı okullara atanmaları için sınava tabii tutulması.

Bir gazetede“Fen ve  Sosyal Bilimler Lisesini bitirecek taslak ” başlıklı haberi gördüğümde, içeriği merak ettim.  Henüz taslak olduğu  belirtilen bir çalışmaya dönük yapılan haberin içinde belki de en can alıcı cümle mealen:  “Öğretmenlerin sınavla alınmaması mezkur okulların kalitesini sıfırlar”

Bu okulların “tek” yukarıdaki ifadeyle – kaliteli- yönlerinin öğrenciler  olduğunun altını çizmek isterim. Öğretmenlere gelince,

Yapılan sınavlar aslında şu ifadenin özeti: “Bu ülkede bazı öğretmenlere güvenilmiyor.”  Yani, bazı öğretmenler problemli ve bu öğretmenler özel oluşturduğumuz bu okullara gitmemeli.

Burada düşünülmesi gereken  sınavlarla seçe seçe öğretmen yaptığımız kimselerin içerisinde hala çürük elmaların olması.

Biz bu öğretmenleri, orta okuldan, liseden, hatta üniveristeden sonra seçmedik mi ? Ne oldu da seçtiğimiz bu kimselerin bir kısmı bozuldu. Yıllar mı, bu na sebep? Yoksa, öğretmenlerin mesleklerini sevmemesi  mi? Bir insan sevdiği bir işte neden başarısız olsun? Yoksa biz, doğru kimseleri öğretmen yapmadık mı?

Bu öğretmenler neden kaliteli  okullarda çalışmak isterler. Yoksa, bu onlar için bir kaçış mı? Ve oraya giden öğretmenler gerçekten mutlu mu?

Yoksa oralarda çalışmak için can atan  öğretmenler  bir kaç hafta içinde “aslında hiç fark yokmuş” diyorlar mı?

Şayet bu öğretmenler gerçekten çok kaliteli ise, kalitesi düşük olan okullarda kalarak oraların kaliteleri yükseltseler daha iyi olmaz mı? (Tekrar belirtmemde fayda var, “kalite” benim ifadem değil, bütün öğrenciler kalitelidir, yeter ki ilgi alanlarını bulalım.)

Yoksa, bu yazılanların hiç biri doğru değil de sınavlar sırf elemek için  mi yapılır?

Tekrar  Fen ve Sosyal Bilimler liselelerine dönecek olursak, bu okulların tek öne çıkan yönü oraya gelen öğrencilerin belirli dersleri kapsayan sınavlarda bilgi bakımından başarıyı yakalamış olmaları. Okulların fiziki özelliklerinde gözle görülür bir fark görmek neredeyse imkansız. İçerik deseniz, normal liselerden çok farkı  olduğunu söylemek mümkün değil. Belki, bir kaç özel alan dersi  o kadar. İçerikte fark olsa bile lise üçüncı sınıfın ikinci döneminden itibaren ders yapmak oldukça zor oluyor. Neden derseniz? Çünkü öğrenciler LYS sınavlarına hazırlanır. Kısaca, bu okullar için  LYS sınavında yüksek notu alabilecek öğrencilerin birbirlerini motive etmek için seçildikleri alanlar denilebilir. Oraya , hangi öğretmeni koysanız, bu çocuklar başarır.

Sonuç  olarak, öğretmenlerin bu okullarda çalışması için herhangi bir sınava tabii tutulmaları bir anlam taşımıyor.  Bu haberin taslağı bile beni sevindirmeye yetti. Şimdiden, darısı öğrencilerin başına.