Fatoş ŞİMŞEK


İnternet'in olumsuz yönleri

İnternet'in olumsuz yönleri


İnternet 1960larda oluşturulduğunda, tek amaç ABD savunmasına ait araştırmanın bilim adamları arasında paylaşılmasıydı. O dönemde sadece üniversite profesörleri ve araştırmacıların kullandığı bu teknolojinin halka sunulması biraz zaman almış olsa da, İnternet'in gücünün ve boyutlarının sokaktaki insana sunulması büyük bir servettir. 

Ancak İnternet kötü niyetten ve kötü kullanımdan muaf değildir.
 
İnternet kullanırken mahremiyetimize gölge düşeceği olasılığını aklımızda tutmak zorundayız. Hergün katlanarak artan verilerin küresel boyutta saklanması ve her an ulaşılabilir olması, kötü emellilere açık davetiye gibidir. Birçok veri gizli olmasa da finans içerikli ve kimlik detayları içerenlerin, donanımlı dolandırıcılarının (hacker) eline geçmesi son zamanların korkulan hırsızlığı haline gelmiştir. 
Email ile bağlantı kurduğumuzda, kişisel görüşmeye pek gerek kalmadığını düşünür hale geldik. Klavye başında yazılanların, sözlerle söylenen ve vücut diliyle aktarılan mesajların yerine geçmesi bazılarımızı sosyal ortamlardan uzaklaştırır oldu. Kimi uzmanlara göre İnternet'te gereğinden fazla zaman harcayanlar, anti-sosyal davranışlar sergilemeye başlıyor. 
İnternet'te dolaşan her bilginin doğru olmadığını da aklımızda bulundurmak zorundayız. Günümüzde hemen herkesin web sitesi oluşturabileceği ve yayınladıkları bilgilerin konu uzmanlarının gözetiminde olmadan İnternet'e aktarıldığı düşünülürse, okunan her yazının doğru olmayabileceğini hesaba katmak zorundayız. Yalnız hangi bilgi doğrudur, hangisi bütünüyle yanlıştır bunları kestirmek de çok zordur. Uzmanlar, ciddi konularda araştırma yaparken tanınmamış sitelerden uzak durmayı öneriyorlar. 
Suç unsuru içeren illegal siteler de, özellikle genç ve deneyimsizlerin çekildiği İnternet mekanlarıdır. Sahte kimliklerle çocukları hedefleyen yetişkinlerin varlığı hepimizin bildiği bir gerçektir.  Çocuklarla konuşup gizli buluşmalar ayarladıktan sonra onlara fiziksel ve zihinsel zarar veren hastalıklı şahısların varlığından [çocuklarımızı] haberdar etmek hepimizin görevidir.
Daha önceki yazılarımda İnternet'in faydalarından bahsettim. Onlara da göz atmanız ve bu teknolojiyi hak ettiği gibi iyi amaçlarla kullanırken etrafınızdakileri de bu yönde etkilemeniz dileğiyle.


YAZININ DİĞER BÖLÜMLERİ

İnternetin Faydaları (1)


İnternetin Faydaları (2)

İnternetin Faydaları (3)

İnternetin Olumsuz Yönleri