VR ve AR Mühendisliğine Giriş: Kariyer Yolları ve Maaş Analizleri

Kariyer yolları, eğitim gereksinimleri ve maaş ölçekleri de dahil olmak üzere Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) mühendisliği dünyasını keşfedin.

Genel 22.03.2024 11:21:00 0
VR ve AR Mühendisliğine Giriş: Kariyer Yolları ve Maaş Analizleri
Tarih: 22.03.2024 11:21

 

VR ve AR Mühendisliği: Giriş Eşiği, Maaşlar

Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik sektörleri son birkaç yılda müthiş bir büyüme yaşıyor. Ve son zamanlardaki metaevren çılgınlığıyla birlikte, teknoloji her zamankinden daha hızlı ilerlemeye devam ederken gerçek bir yıkımın eşiğindeyiz. Buna ek olarak, son iki yılda Coronavirüs pandemisinden kaynaklanan durgunluk, şirketlerin ve bireylerin gereksiz fiziksel temastan kaçınırken çalışmanın ve oynamanın nasıl hala eğlenceli olabileceğini yeniden düşünmesine yol açtı.

Aslında, COVID-19 salgınının başlangıcından önce bile birçok sektör hizmetlerini internete taşımıştı. Bunun mükemmel bir örneği, 7Slots gibi çevrimiçi kumarhane platformlarında alışveriş yapmak ve internette kumar oynamak için Amazon ve eBay'dir - veya bu konuda dünyanın herhangi bir yerindeki iGaming siteleridir. Pandemi vurduğunda, hareketin tamamen kısıtlandığı bir dünyada ayakta kalma mücadelesi veren diğer endüstriler köşeye sıkıştı. Kullanıcılar sürekli olarak ortaya çıkan tecrit ve karantina kısıtlamalarına rağmen günlük görevleri güvenli bir şekilde yerine getirmenin ve etkileşimde bulunmanın yollarını aramaya başladı. Teknolojik devrimin bir sonraki aşamasının anahtarları olan VR ve AR'ye girin.

VR ve AR teknolojilerinin mümkün kıldığı çoklu duyusal kullanıcı deneyimleri sayesinde mühendisler, bu sihri gerçekleştirmek için perde arkasında yoğun bir şekilde çalışıyor. Beş duyunun tamamını dahil etmek kolay bir iş değildir ve bunu doğru yapmak için çok fazla araştırma yapılması gerekir. VR ve/veya AR mühendisi olarak kariyer yapmak isteyenler, nispeten yeni ve halen gelişmekte olan milyarlarca dolarlık pazardan çok şey kazanacaklar. VR ve AR mühendislik sektöründe yüksek öğrenim yol haritanızı planlıyorsanız eğitimli bir profesyonel olma yolculuğunuzda neler beklemeniz gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Kariyer Yol Haritası ve Eğitim

VR ve AR endüstrisi, kullanıcıların 3 boyutlu nesnelerle etkileşime girebileceği sürükleyici medya oluşturma etrafında dönüyor ve sistemlerin farklı yönlerini kolaylaştırmak için uzman personele ihtiyaç duyuluyor. Sonuç olarak, VR ve AR mühendislik kariyerine başlamak için çeşitli kariyer yolları vardır. Bu tür mühendisler tıp, seyahat, eğitim, inşaat ve şehir planlama gibi birçok farklı alanda çalışabilir.

Mekatronik Mühendisliği, Biyomedikal Mühendisliği, Biyomekatronik Mühendisliği, Bilgisayar Bilimi veya Bilgisayar Mühendisliği alanlarında eğitim almış olmak harika bir başlangıç noktası olabilir. Bu lisans dereceleri, potansiyel VR ve AR mühendislerini bu kariyer yolunda çok önemli olan problem çözme becerileriyle donatmayı amaçlamaktadır. Ancak 3 boyutlu sanal dünyaların inşasını kolaylaştıran programlama dillerinde bazı kodlama becerilerine de sahip olmanız gerekir. Kullanılan ana diller C#, C++, Swift ve Javascript'tir ve mühendislerin VR oyunları için 3 boyutlu ortamlar oluşturmak ve yeniden oluşturmak için kullandıkları Unity veya Unreal Engine'lerle birlikte kullanılırlar.

Geometri ve lineer cebir gibi matematik disiplinlerinde bilgi sahibi olmak, bu alandaki projelere çözüm üretirken avantaj sağlayacaktır. Bununla birlikte, AR ve VR'nin kendi başlarına farklı alanlar olduğunu ve endüstrinin çeşitli yönlerine katkıda bulunarak öyle ya da böyle gitmeyi seçebileceğinizi unutmamak önemlidir. Dolayısıyla, iki disiplin birbiriyle bağlantılı olsa da, bir yolu diğerine tercih ettiğinizde farklı bir yöne doğru ilerleyebilirsiniz.

Maaş Ölçeği

Uluslararası kabul görmüş herhangi bir işte olduğu gibi, VR ve AR mühendisinin ücreti ülkeden ülkeye ve eyaletten eyalete değişmektedir. Glassdoor yıllık ortalama 108.744 dolar rapor ediyor; en düşük rakamlar yaklaşık 74.000 dolar ve en yüksek rakamlar 160.000 dolar.

Hired.com, en yüksek maaşlı VR mühendislerinin ABD'de olduğunu ve yıllık maaşlarının 100.000 ila 167.000 ABD Doları arasında değiştiğini tespit etti. Bu rakamlar, Yazılım Mühendisliği ve Ağ Yönetimi gibi diğer kazançlı teknolojik kariyerlerle eşleştiği ve hatta onları aştığı için cesaret vericidir. Öte yandan sektörün büyümesinin hızla arttığını görmeye başladığımız için rakamlar da tavan yaparak sektörü benzer kariyerlerin üzerine çıkarabilir.

Şimdi ve Gelecekte Muazzam Potansiyel

Gelişen teknoloji dalgasından yararlanan akıllı insanlar, çağın ilerisinde kalmayı ve büyük faydalar elde etmeyi başardılar. Sektör yeni filizlenirken tereddüt eden kişiler, moda sona erdiğinde ve pazar zaten doymuş olduğunda, endüstriye girmek isterler.

Facebook, Oculus Rift'i 2014 yılında 2,3 Milyar Dolara ilk kez satın aldığında, bu hamleyle nereye varacaklarından emin değildik, ancak yakın zamanda Meta'nın yeniden markalanması her şeyi daha perspektifli hale getirdi. Şirket, metaverse projesi için VR ve AR donanım, yazılım ve içeriğini finanse etmek üzere daha fazla para (yılda 10 Milyar ABD Doları) ayırdığını bile duyurdu.

VR ve AR pazarları artık her zamankinden daha talepkar, özellikle de kulaklıklar hâlâ geliştirilmekte olduğundan. VR ve AR mühendisliğindeki kariyerin sektörün geleceğinde önemli bir rol oynayacağı kesin ve şimdi bu adımı atmanın zamanı geldi. Ancak, tabii ki, önde gelen şirketler yalnızca üst düzey yetenekleri bünyesine kattığı için, göreviniz işe alınmaksa, daha önde gelen şirketlere girme rekabeti genellikle acımasızdır.

Yine de, yeni başlayan biri olarak, çalışanlarına genellikle iyi maaş veren yeni kurulan şirketlerde bile çok fazla potansiyel var. Üstelik sektör şekillenmeye devam ettikçe yakın gelecekte bu doğrultuda daha fazla fırsat ortaya çıkacak. Bu nedenle, becerilerinizi geliştirseniz iyi olur, böylece daha sonra ortaya çıkan daha kazançlı fırsatları yakalamaya hazır olursunuz.

 


YAZARLAR