Kira Gelirlerine Dikkat: 1 Nisan Beyanname İçin Son Gün!

1 Nisan'a Kadar Kira Geliri Beyanı İçin Son Çağrı: Emlak Uzmanından Önemli Uyarılar!

Van 27.03.2024 16:52:28 0
Kira Gelirlerine Dikkat: 1 Nisan Beyanname İçin Son Gün!
Tarih: 27.03.2024 16:52

Kira geliri beyanı için geri sayım başladı. Emlak Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, vatandaşlara kira geliri beyan etme süresinin sınırlı olduğunu hatırlatarak, 1 Nisan'ın son gün olduğunu belirtti. Mesken kira geliri elde edenlerin, istisna tutarını aşan kira gelirlerini beyan etmeleri gerektiğine dikkat çekti. 2023 yılı için bu tutar 21 bin TL olarak belirlenmişken, iş yerleri için brüt kira geliri sınırının 150 bin TL olduğunu ifade etti.

MÜKELLEFLER İÇİN KRİTİK BİLGİLER

Türkiye genelinde milyonlarca kira geliri elde eden mükellefin bulunduğunu belirten Özelmacıklı, bu gelirlerin vergilendirilmesi gerektiğine işaret etti. Özellikle birden fazla kişinin ortak olduğu meskenlerde her bir şahsın sadece kendi hissesine düşen kira gelirini beyan etmesi gerektiğine dikkat çekti. Bu ayrıntılar, mükellefler için önemli bir detay oluşturuyor.

GİDER YÖNTEMLERİ VE ÖNEMİ

Özelmacıklı ayrıca kira gelirlerinin vergilendirilmesinde seçilebilecek gider yöntemlerini anlatarak, götürü gider ve gerçek gider yöntemlerinin nasıl uygulanacağı hakkında bilgiler verdi. Her iki yöntemin avantaj ve yükümlülüklerini açıklayarak, mükelleflere farklı seçenekler sundu.

BEYANNAME VERME VE ÖDEME TARİHLERİ

2023 takvim yılında gelir vergisi beyannamesini 31 Mart yerine 1 Nisan'a kadar verilebileceğini paylaşan Emlak Uzmanı, Hazır Beyan Sistemi üzerinden vergi beyannamelerinin nasıl verileceği konusunda da bilgi aktardı. İlk taksit ödemesi ve damga vergisinin 1 Nisan'ın yanı sıra ikinci taksitin de 31 Temmuz'a kadar ödenmesi gerektiğini belirtti. Vurguladığı bir diğer konu ise, beyanname verilmemesi veya kira gelir vergisinin zamanında ödenmemesi durumunda yasal cezaların uygulanabileceği oldu. Bu cezaların kira bedelinin yüzde 5'ine kadar çıkabileceği konusunda mükellefleri uyardı.

Kaynak: Van Postası Gazetesi


YAZARLAR