İlham Aliyev ile Nikol Paşinyan Almanya'da bir araya geldi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile üçlü görüşmeye katıldı.

Dünya 18.02.2024 00:12:00 0
İlham Aliyev ile Nikol Paşinyan Almanya
Tarih: 18.02.2024 00:12 Güncelleme: 18.02.2024 21:57

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile üçlü görüşmeye katıldı. Aliyev ve Paşinyan daha sonra baş başa görüştü, barış anlaşması müzakerelerine devam edilmesi konusunda mutabık kaldı.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında, Karabağ savaşından sonra başlatılan barış müzakereleri devam ediyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 60. Münih Güvenlik Konferansı'na katılmak üzere bulunduğu Almanya’nın Münih kentinde temaslarını sürdürdü.

Paşinyan ile görüştü

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Aliyev, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile konferans çerçevesinde üçlü görüşme gerçekleştirdi.

Üçlü görüşmenin ardından Aliyev ve Paşinyan, baş başa görüştü.

Barış anlaşması müzakerelerine devam edilmesi kararı çıktı

İki liderin görüşmesinde, her iki ülkenin dışişleri bakanlarına yakın zamanda yeniden bir araya gelerek barış anlaşması müzakerelerine devam edilmesi talimatı verildi.

Aynı zamanda sınırların belirlenmesi ve çizilmesine ilişkin müzakerelerin de sürdürülmesi konusunda mutabık kalındı.

Azerbaycan'dan açıklama geldi

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı’ndan görüşmeyle ilgili yapılan açıklamada, “Toplantıda iki ülke arasındaki barış anlaşmasına ilişkin müzakereler, ilişkilerin normalleştirilmesi, sınırların sınırlandırılması konuları ele alındı. Dışişleri Bakanlıklarına yakın zamanda barış anlaşması ve sınır sınırlama komisyonu toplantısı yapılması talimatı verildi" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, 'iki ülke arasında COP29 sırasında kaydedilen karşılıklı uzlaşma ve ilerlemenin olumlu değerlendirildiği' de kaydedildi.

Ermenistan Başbakanı Paşinyan ise “Ermenistan-Azerbaycan ilişkilerinin normalleşme süreci, bölgede barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik adımlar ele alındı. Barış anlaşmasına ilişkin çalışmalara devam edilmesi konusunda mutabakata varıldı” dedi.

"Taahhütlerini takdir ediyorum"

Scholz da üçlü toplantıya dair "Almanya ve Avrupa, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki barış müzakerelerini ellerinden geldiğince desteklemeye hazırdır. Bunu her iki ülkeyle yaptığım görüşmelerde de doğruladım. Her iki tarafın da açık sorunları yeni şiddet olayları olmadan çözme konusunda anlaşmaya varması iyi bir şey" açıklamasını yaptı.

Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit'ın yaptığı yazılı açıklamada da Scholz'un konferans kapsamında Paşinyan ve Aliyev ile gerçekleştirdiği üçlü görüşmede iki ülke arasındaki barış müzakerelerinin hızlı şekilde sonuçlandırılması çağrısında bulunduğu belirtildi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel'in çabaları dahil Almanya ve Avrupa’nın bu konuda ellerinden gelen desteği vermeye hazır olduğu ifade edilen açıklamada, Scholz'un her iki tarafın mevcut görüş ayrılıklarını ve cevaplanmamış soruları sadece barışçıl yollarla ve güç kullanmadan çözme yönündeki taahhüdünü takdir ettiği vurgulandı.


YAZARLAR